zadanko
ALIEN: Proszę o pomoc

a)Ile osób się spotkało gdy witając się wzajemnie wymieniło 28 uścisków dłoni?
b)na ośmiu torach bieżni należy ustawić w sposób losowy ośmiu zawodników.na ile sposobów można
tego dokonać?
12 gru 20:13
Sebastian: wydaje się mi na szybko że w a) 7! (silnia) czyli 7 osób
w b) 64 możliwości rozłożenia tych zawodników 82
12 gru 20:28
ALIEN: a czy ktos potrafi to zrobic zasada "reguła mnożenia"
12 gru 20:47
Lolus: a) 8 osob

1 osoba daje 7 usciskow
2,6 usciskow
3, 5 usciski
4 ,4
5,3
6,2
7,1
1+2+3+4+5+6+7 = 28
12 gru 21:01
ALIEN: dzieki lolus a co z drugim?
12 gru 21:03
Lolus: nie mialem jeszcze kombinatoryki

ale wypisujac z marszu to troche za duzo bawienia sie

niech napisze ktos bardziej kompetentny
12 gru 21:04
ALIEN: mam nadzieje że ktoś mi to wyjasni bo nie wiem jak sie do tego zabrac
12 gru 21:06
Święty:
12 gru 21:08
12 gru 21:14
ALIEN: dzieki a co z drugim zadaniem ?
12 gru 21:23
krystek: 1 zaw na 8tor
2 na 8
3 na 8 torów
.
8−y zaw na 8 torów do wyboru
czyli 88
nie jest nic powiedziane o rozkładzie na torach.
tak samo jak wsiadanie do windy−na ile sposobów moga wysiąść.
12 gru 21:39
hwdtel:
| | | |
(n−1)!=28−bzdura,pomyłka.Natomiast można zauważyć,że zamiast | =28,można
|
| | |
zastosować wzór na sumę n−1 wyrazów ciągu arytmetycznego o a
1=1 i r=1,czyli
13 gru 07:15
wik: TORY, ogarnijcie sie...
8!
13 gru 12:49
wik: To podobnie jak: na ile sposobow mozna ustawic w szeregu 8 osob, posadzic 8 os na 8
ponumerowanych krzeslach itd.
zob. def. permutacji
13 gru 13:08
krystek: A ja wik obstaje przy swoim. gdyby był jeden tor to 8! ale torów mamy osiem i na nich
mamy ustawiać ośmiu biegaczy!
13 gru 15:02
wik: i na jednym torze moze biegac po dwoch?
a na 1 torze osmiu to by sie podrapalo,
ustawienia na torach, to tak jakbysmy przyporzadkowali nr startowy
13 gru 15:10
krystek: A wobec tego w treści brakuje ,że każdemu zawodnikowi przyporządkowany jest jeden tor!
!
13 gru 15:14
wik: to jest oczywiste, ze na kazdym torze biegnie 1 zawodnik
13 gru 15:16
krystek: Ale jak ja jestem daleko od sportu to rozmieszczam ich jak śledzie w beczce i niech sie
gonią


!
A tak na poważnie ,to dzięki
wik za zwrócona uwagę − laik w sporcie domaga sie dokładnego
podania treści.(jako osoba nie grajaca w karty długo nic mi nie mówiło określenie "blotki")
13 gru 15:27
mmhn: ∫a fbhhhhhhhmmkj
13 gru 15:58
natii : ZADANIE
Na ośmiu torach bieżni należy ustawić w sposób losowy ośmiu zawodników. Na ile można to
uczynić. CZY MI KTOŚ POMOŻE Z WAS
26 lut 20:34
natii : ZADANIE
Objętość prostopadłościanu jest równa 216 cm3 . Długości krawędzi prostopadłościanu tworzą
rosnący ciąg geometryczny o ilorazie 1.5. Oblicz długość d przekątnej prostopadłościan
CZY MI KTOŚ POMOŻE Z WAS
26 lut 20:37