prostokąt zadanko
piotrek93aaa: obwód prostokąta jest równy 32 cm. jeżeli jeden bok zwiększymy o 2 cm. a drugi zwiększymy
o 3 cm to pole zwiększy się o 47cm2 oblicz długości boków tego prostokąta.
22 mar 22:09
Eta:
Pomagam
22 mar 23:59
Eta:
a -- długość prost
b - szerokość
a+2 --- dług. po zwiększeniu
b +3 --- szer. po powiększ.
2a +2b = 32 => a +b = 16
P
1 = a*b P
2 =( a+2)(b+3)
P
2 =P
1 +47
zatem:
(a+2)(a +3) = ab +47
ab +3a +2b +6 = ab +47 => 3a +2b = 41
rozwiąż układ równań:
a +b = 16
3a +2b = 41 i oblicz a i b
Powodzenia! to już napewno potrafisz
23 mar 00:04