Obliczanie transformaty Z z definicji problem z sumą szeregu.
Sebastian: Witam mam szereg postaci
∑ n*z−1 gdzie n=0 do ∞
wychodzi 0 + 1/z + 2/z2 + 3/z3 + 4/z4 ...
Jak zsumować taki szereg ?
w wyniku ma wyjść z−1/(1 − z−1)2
Znam doskonale wzory na q czyli a2/a1 = a3/a2 itp.. oraz sumę S=1/1−q tutaj nie mogę znaleźć
tego q może ktoś pomoże?
Pozdrawiam serdecznie,
z góry dziękuje
12 gru 20:12
wik: a dlaczego z podnosisz do kolejnych poteg?
13 gru 08:26
Sebastian: Pomyłka we wzorze
∑ n*z−n
to jest n * u (n) które muszę wyliczyć z definicji.
Pozdrawiam
13 gru 18:39