uklad oznaczony
piotrek93aaa: do równania 2x-3y=5 dopisz takie równanie, aby powstał układ oznaczony. Jaki to układ?
ile ma rozwiązań? jaka jest interpretacja geometryczna takiego ukladu?
22 mar 22:07
bożena: Dopisz jakiekolwiek równanie z dwoma niewiadomymi ale tak aby miało jedno rozwiązanie bo
właśnie taki układ nazywamy oznaczonym a w interpretacji geome są to współrzędne punktu
przecięcia prostych, które interpretują oba równania
22 mar 22:46
piotrek93aaa: moglbym prosic o cale rozwiązanie bo nie wiem jak to zrobic
22 mar 22:50
bożena: 2x-3y=5
2x+y=3/*(-1)
2x-3y=5
-2x-2y=-3
.................9dodając stronami
-4y=2
y=-1/2
2x+(-1/2)=3
2x=7/2
x=7/4
rozwiązaniem jest para liczb(7/4, -1/2)
22 mar 23:08