matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Usuwanie niewymierności z mianownika
pliss:
Proszę o pomoc. Usuń niewymierność z mianownika ułamka:
9
(
√
5
+
√
2
)
2
4
√
6
+ 2
√
2
−
√
3
− 2
12 gru 19:53
Aga:
√
6
+2
√
2
−
√
3
−2=
√
3
*
√
2
−
√
3
+2
√
2
−2)=
√
3
(
√
2
−1)+2(
√
2
−1)=(
√
3
+2)(
√
2
−1) pomnóż licznik i mianownik przez(
√
3
−2)(
√
2
+1)
12 gru 20:02