Ciąg
Karlo: a7 − a3 = 120
a7 − a5 = 96
Siemanko, macie jakies wskazówki?
12 gru 19:41
załamany :(: jaki to ciag ?
12 gru 19:42
Karlo: heh zapomniałem dodać geometryczny
12 gru 19:43
załamany :(: zrob ukl rownan i pozamieniaj a7=a1*q6 i tak samo pozostale
12 gru 19:44
Karlo: a1q6 − a1q2 = 120
a1q6 − a1q4 = 96
12 gru 19:46
załamany :(: powyciagaj co sie da przed nawias
12 gru 19:47
Karlo: a1q2 (q4 − 1) = 120
a1q2 (q4 − q2) =96
a1q2(q−1)q2(q+1)(1+1q2) = 120
a1q2(q−1)q2(q+1) = 96
12 gru 19:53
załamany :(: ja bym wyciagal z tego 2 ===>a1q4
12 gru 19:55
Karlo: 1q2 + 1 = u{120}{96
1q2 +1 = 54
1q2 = 14
q = 2 lub −2
Dzięki
12 gru 19:55