PRosze
alicja: Oblicz pole i obwód sześciakata forenego opisanego na okregu o obwodzie 10π.
12 gru 19:36
krystek: Masz obwód wyliczysz promień mając promień ,obliczysz ile ma bok , mając bok liczysz obwód i
pole .Do dzieła! Pomocny będzie Tobie rysunek!
12 gru 19:39
alicja: z obwdu wylicze małe r A do obliczenia potrzebuje dużego R
12 gru 19:41
12 gru 19:45
alicja: ob=10π
r=10
P= 6*{a*√3 {4}
P=3*150√3
12 gru 19:50
krystek: A wg Ciebie ile ma bok tego sześciokąta bo z zapisu nie mogę się doczytać.
12 gru 19:53
alicja: Jest podany tylko obwód 10π. A szczesiakata jest opisany na okregu
12 gru 19:54
krystek: 2πr=10π⇒r=?
12 gru 19:56
J::
Ob(koła)= 2πr ⇒ r= 5
| | a√3 | |
r= h(Δ równobocznego) = |
| =5 ⇒ a√3= 10 |
| | 2 | |
Ob( sześciokąta)= 6a= ?
| | a2√3 | |
P= 6* |
| = ? to już dokończysz |
| | 4 | |
12 gru 19:56
alicja: Tak dziekuje
12 gru 19:58