matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze pomózcie
alicja:
Oblicz pole i obwód sześciakata forenego opisanego na okregu o obwodzie 10π.
12 gru 19:32
dero2005:
O = 2πr = 10π
10π
r =
= 5
2π
h = r = 5
2
10
a =
√
3
h =
√
3
3
3
60
Obw = 6a =
√
3
= 20
√
3
3
3a
2
√
3
P =
= 50
√
3
2
12 gru 20:31