P/F
Karolcia: Oceń prawdziwość każdego zdania. Wskaż P, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub F, jeśli jest
fałszywe.
I. Długość ramienia trójkąta równoramiennego o obwodzie 12 dm jest
mniejsza niż 6 cm. P / F
II. Wysokość trójkąta równoramiennego o polu równym 42 cm
2 i podstawie
| | 11 | |
długości 12 cm stanowi 1 |
| najkrótszej wysokości trójkąta prostokątnego |
| | 24 | |
o bokach długości 6 cm, 8 cm i 10 cm. P / F
12 gru 19:19
gość: Wysokość trójkąta równoramiennego: 42cm2=1/2 * 12* h czyli h=42 :6 a to daje h=7, najkrótsza
wysokość trójkąta prostokatnego to:
P=1/2 *6*8 czyli P=24 więc 24= 1/2*10*h czyli h=24:5 co daje h=4,8
teraz 4,8 * 1 11/24 =4 4/5 *35/24 = 24/5 * 35/24 po skóceniu liczb 24 zostaje ułamek 35/5 co
się rónwa 7 czyli jest to prawda
12 lut 21:05