pole poweirzchni
Karolcia: Pole powierzchni całkowitej pierwszego sześcianu jest równe 96 cm2.
Długość krawędzi drugiego sześcianu, którego pole powierzchni całkowitej jest 4 razy większe od
pola powierzchni całkowitej pierwszego sześcianu, wynosi........ cm.
Objętość trzeciego sześcianu, którego krawędź jest 2 razy dłuższa od krawędzi pierwszego
sześcianu, wynosi ..........cm3.
bardzo proszę o odpowiedź
12 gru 18:56
Dam!: Pc=6a2
V=a3
96*4=6a2 ⇒ a=8 długość krawędzi drugiego sześcianu.
96=6a2 ⇒a=4 krawędz pierwszego sześcianu
V=(2*4)3=512