PROblem
TOmek: Z pięciu wylosowanych cyfr należących do zbioru Z={1,2,3,4,5,6,7,8,9} ułożono liczbę
pieciocyfrową. Oblicz , ile jest wszytkich możliwości ułożenia liczby, w której zapisie
występuje dokładnie jedna cyfra nieparzysta.
−−−−−−−−−−−−−−
niby łatwe ale nie kminie tego zadanka ...
12 gru 18:56
TOmek:
12 gru 19:05
załamany :(: rob reguła mnozenia
12 gru 19:06
załamany :(: ile masz licz przystych wypisz je
ile masz nieparzystych wypisz je
12 gru 19:07
TOmek: 5− nieparzys
4−parzyst.
−na 5 sposoby mogę postawić pierwszą liczbę(kładę tu nieparzystą)
−na 4 sposoby mogę postawić tu liczbę parzystą
−na 3 sposoby mogę postawić tu liczbę parzysta(bo jedna parzystą juz wykorzystałem)
−na 2 sposoby mogę postawić tu liczbę parzysta(bo dwie parzyste juz wykorzystałem)
−na 1 sposoby mogę postawić tu liczbę parzysta(bo trzy parzyste juz wykorzystałem)
5*4*3*2*1 i wszystko razy 5 bo mogą stać na róznych miescach
i wynik nie wychodzi
12 gru 19:14
TOmek: hmm?
12 gru 19:27
załamany :(: no tak ale pamietaj o tym ze te liczby moga permutowac ze soba ( zamieniac sie miejscami )
12 gru 19:30
Basiek: czyli całość *5

?
12 gru 19:32
J::
5*4*4*4*4 *5= ......
p n n n n
n p n n n
n n p n n
n n n p n
n n n n p
12 gru 19:33
TOmek: wynik z tylu ksiazki to 6400
na moje powinno być 5*4*3*2*1*5 ale nie wiem dlaczego źle mysle..
12 gru 19:33
Basiek: Fakt, nieparzyste mogą się powtarzać
12 gru 19:34
TOmek: ale ja z tresci zadania rozumiem, ze wyciagamy bez zwracania. A Ty zrobiłes jakby sie zwracały.
12 gru 19:35
załamany :(: zobacz nigdzie nie jest powiedziane ze ta parzysta ma sie nie powtarzac
12 gru 19:35
Basiek: Przecież te liczby PARZYSTE mogą się powtarzać

na każdym miejscu możesz wstawić 4 : 2,4,6
lub 8
12 gru 19:36
TOmek: Basiek i własnie tu leży moje błędnie rozumowanie zadania, czyli jak w zadaniu nie mamy
napisane ,ze liczby nie zwracamy, to zawsze traktujemy treść jako ze zwracaniem, tak?
12 gru 19:37
Basiek: Tu nawet nie ma nic o "zwracaniu", bo to nie kulki, ani losy.
Tu chodzi o powtarzanie liczb, no i w tych zadaniach ZAWSZE, gdy nie pisze, że NIE mogą się
powtarzać− znaczy tyle, że mogą i trzeba to uwzględniać
12 gru 19:39
TOmek: dzieki serdecznie, mistrzowie i mistrzynie
12 gru 19:40
rumpek: TOmek no nie zawsze, np.: jakbyś miał ułożono w ciąg lub kolejno ze zbioru Z = ...
wylosowano liczbę to bez powtórzeń
12 gru 19:40
TOmek: dzieki rumpek za wskazówke, ten dział musze doszlifować na najbliższych korkach
12 gru 19:46
rumpek: korki bierzesz?

nadal robisz zadania z kiełbasy ?
12 gru 19:48
Aga: pięciocyfrowe z jedną jedynką {1,2,4,6,8}
z jedynką na pierwszym miejscu jest 44liczb
z 1 na 2miejscu jest 44
z1 na 3 jest 44
z1 na 4miejscu jest 44
i z 1 na 5 miejscu jest 44
Wszystkich liczb z jedną 1 jest 5*44
tyle samo jest z jedną 3 i z jedną 5 i z jedną 7 i z jedną 9.
odp 5*5*44=6400
12 gru 19:49
Basiek: Aaa, jak już wspominacie o Kiełbasie− naprawdę warto kupić te zbiory?

Czy może lepiej
pracować na samych arkuszach?
12 gru 19:52
rumpek: Jeżeli jesteś w trzeciej klasie LO to bezsens. Lepiej kup sobie arkusze OE, lub poproś
nauczycieli o jakieś ciekawe zadania. Operonu raczej nie polecam, jak większość.
12 gru 19:54
TOmek: dzieki Aga za dosłowe wytłumaczenie

.
Rumpek nie dosłowanie to napisałem, wszystko sam robie a moje korki polegają na zadaniu pytania
po lekcji matematyki nauczycielowi

Na razie wszystko bardzo fajnie idzie, ta ksiązka OPERON zadania do matury 2012 co ostatnio
rozmawialismy staje sie na mnie po prostu łatwa, a co do kiełbasy to moze tak napisze
pon,wt − OPERON 2012
sroda − OPERON 2010
czwartek− Kiełbasa[zostały same hardcorowe zadania]
sobota − Pisze sobie maturką np: "Pazdro" − polecam ksiązke, ciezko zadanka

A jak u Ciebie progess, z jakich ksiązek korzystasz i co polecasz, bo juz jestemy troche
doswiadczenie w kwestii maturalnych 'okazów' ?: )
12 gru 19:56
Basiek: Do nauczyciela wolę nie podchodzić na odległość mniejszą niż 10 m (ta wydaje się względnie
bezpieczna).
Dlaczego jeżeli jestem w 3 klasie jest dla mnie za późno?
12 gru 19:56
ZKS:
Wydawnictwo Aksjomat!
12 gru 19:56
rumpek: Bo takich zadań na maturze raczej nie będzie co prezentuje Kiełbasa, skup się lepiej na takich
bardziej standardowych.
12 gru 19:57
TOmek: Dokładnie Kiełbasa jest dobra jak tak w drugiej klasie liceum, by cie nauczyła "pomysłow" jak
robić zadania, a Arkusze operonowskie pokazują ile bzdur trzeba napisac w zadaniu ,zeby nie
zabrali punktów
12 gru 19:57
rumpek: TOmek ogólnie dziennie robię koło 30 zadań (włącznie z forum) różny poziom. Obecnie
skupiam się na świętach, i na sprawdzianie z kombinatoryki ktory bede pisał w środę

Zadania które potrafię rozwiązać nawet nie czytam treści i nie rozwiązuje lecz zapisuje tylko
sam pomysł. Najbardziej na maturze to się boje zadań typu udowodnij / wykaż, że. Po prostu w
tych zadaniach trzeba wstrzelić się w klucz.
12 gru 19:59
Basiek: Tę umiejętność pisania bzdur w zadaniach mam wrodzoną.

Jeśli idzie o same arkusze, to chyba jednak troszkę mało. W szkole przerabiamy zbiór Pazdro
(który jest dla mnie aktem czystego sadyzmu) no i zbiór z Podkowy

Mam jednak takie
wrażenie, że za dużo mi brakuje, żeby dobrze maturę napisać
12 gru 20:00
załamany :(: a swoja droga macie gdzies ebooka zbiorku pana Pazdro ?
12 gru 20:01
rumpek:
TOmek jeżeli chodzi o arkusze Operonowskie to nawet nie mów mi o ich systemie punktowania
na końcu

Nauczyciel pożyczył abym sprawdził rozwiązania zadań, odpowiedzi poprawne ale i
tak nie dostałbym max ilości punktów. Dobrze, że klucz OKE jest w miarę normalny. Ale i tak
najgorsza maturka to będzie z języka polskiego.
12 gru 20:01
Basiek: Załamany chyba nie funkcjonuje w sieci, ale arkusze Pazdro znajdziesz bez problemu na
chomiku.
12 gru 20:03
TOmek: Basiek nie martw sie Pazdro to samobojstwo, zdecydowanie tamte zadania przewyzszaja czasami
maturę OKE.
Rumpek 30 zadań, hoho, chociaż w Twoim przypadku sie nie dziwie, bo chcesz na 100% napisać.
Ja robie dziennie 5−6 zadań z róznych działow, tylko to są zwykle takie zadnka na 10minut, z
resztą nie mam zbyt wiele czasu bo dochodzi jeszcze nauka angielskiego rozszerzonego i
treningi w nogę. Ale kusi by przełamać 80% na maturce
12 gru 20:05
TOmek: Polski
12 gru 20:05
TOmek: Najzabawniejsze będzie w moim przypadku jak zdam majme roz. i ang. roz zajebiscie a polskiego
nie zdam
12 gru 20:06
załamany :(: dzieki Basiek
12 gru 20:07
Basiek: Niestety, pocieszające jest tylko to, że jak zobaczysz potem zadanie na maturze, o którym w
rzeczywistości nie masz pojęcia, to po "rozwiązywaniu" zadań ze zbioru Pazdro nic Cię już
chyba nie zadziwi.

Mimo wszystko ile bym zadań nie zrobiła, z jakiegokolwiek wyd. to matura
rozszerzona i tak mi nie siada.
12 gru 20:08
rumpek:
100% piszą tylko szczęściarze, moją piętą achillesową są dowody, na których zapewne polegnę

No i mogę źle zaznaczyć kąt w stereometrii, lub nie wyciągnąć czegoś przed pierwiastek itp.
Ale póki co nie ma co gdybać o wynikach. Skoro się uczę teraz coś tam zostanie, najważniejsze
aby podejść na luzie. Nie można podejść do matury obstawiając wynik jaki się chce napisać.
Ja mam tak ze pisze sprawdziany bezbłędnie jak jestem na maksa wyluzowany = zwisa mi wynik,
nawet 4 może być

To serio pomaga. Poza tym to że robię dużo zadań nie musi mieć wpływu na
wynik matury, ponieważ mogą dać zadanie proste ale np.: mogłem takiego nie przerabiać sobie. I
trochę smutno będzie ale trzeba się z tym pogodzić. Więc najlepszy plan: nie myśleć o
przyszłości w sensie maturki, wynik gwarantuje dostanie się tylko na studia a tam gdzie idę
nawet 40% z rozszerzenia starczy. Najważniejsze aby jak najwięcej uczyć się na studiach, żeby
nie być człowiekiem co będzie "gów**" umiał po studiach

. Ale i tak wyzwanie to zdać maturę
z polaka

Pisemną i ustną
12 gru 20:11
Basiek: Rumpek, w takim razie zazdroszczę. Ja potrzebuję min. 75%, w innym wypadku też podchodziłabym
na luzie.
Swoją drogą− jako humanistka, pochwalę się, podchodzę na luzie do polskiego!
12 gru 20:14
rumpek: 75% potrzebujesz z rozszerzenia

? wow
12 gru 20:14
Basiek: Tak, właśnie nad tym faktem rozpaczam. Prawdę mówiąc, w moim wypadku to nie jest realne.
12 gru 20:15
rumpek: Odnośnie maturki z polskiego to jakoś mam tak, że za formę tam kompozycja, język dostaje prawie
maksymalną ilość punktów. Ale nigdy nie wstrzelam się w klucz

Maksymalna ilość pkt. za
rozwinięcie tematu to 13pkt

/ 25
12 gru 20:18
TOmek: Rumpek mi tez styknie 40 %, po maturce procenty uzupełnie wodeczką
12 gru 20:19
TOmek: własnie Rumpek jaki kierunek, moze Wrocław ?
12 gru 20:19
rumpek: a ja dobrą zabawą nie związaną z alkoholem
12 gru 20:20
rumpek: no wrocław wrocław
12 gru 20:20
TOmek: No ja tez Wrocek
12 gru 20:20
Basiek: Zależy od klucza. Ten operonowski z próbnych był "wybitny". Wskazane byłoby przepisanie połowy
nieistotnych szczegółów z samego tekstu. Ja nie bawię się w przepisywanie. Mam nadzieję, że
CKE będzie mądrzejsze troszkę.
Btw. widzieliście próbny gimnazjalny? Zaczynam się cieszyć, że piszę maturę i już nie sprawią
mi żadnej "miłej" niespodzianki
12 gru 20:21
rumpek: Uniwerek Wrocławski Informatyka, a jak nie tam to potem Matematyka. A jak nie to Poznań /
Kraków

Ale głównie nastawiam się na wrocław. Znaczy nastawiać się mogę

Najważniejsze aby
z polaka pyknęło

Bo ang to tam przyjdę pogadam pogadam i pójdę

tylko gorzej jak się
zestresuje i mi słówka zabraknie

przy ustnej
12 gru 20:21
Basiek: Informatyka/ matematyka {włos się jeży na głowie!}
12 gru 20:22
TOmek: ciekawe, a powiedz dlaczego nie polibuda?
12 gru 20:22
rumpek: Polibuda matma

Uniwerek Wrocławski, ma lepszą renomę jeżeli chodzi o informatykę.
12 gru 20:24
załamany :(: tak szczerze to co po matematyce mozesz robic ?
12 gru 20:25
TOmek: Co do probnego gimnazjalnego, powalilo ludzi, ja pamiętam ,ze uczyłem sie 3 lata historii, by
na tescie było jedno pytanie kiedy było powstanie listopadowane. To było smieszne

oczywiscie i tak zle odpowiedzialem. teraz maja dzieciaki przesrane, jestem w dobie
komputeryzacji i melanzacji, to wspolczuje im ..
12 gru 20:25
TOmek: Tez myślałem o polibudzie, ale fizyka by mnie zniszczyła, bo prawde powiedziawszy nie mam tego
przedmiotu w szkole

Ja jaką drugą opcje daje Uniwerek przyrodniczy budownictwo,... zobaczymy.. na pierwszym miejscu
wciąz jest WSO WL

marzenie moje
12 gru 20:27
Basiek: Po matematyce można gnębić ludzi!

A drugiej części dawaj korki za dość przyzwoitą sumę
12 gru 20:30
załamany :(: haha wlasnie to robie

ale ale kazdy mowi ze tyle pracy po macie .... a wszyscy chca
doswiadczenia
12 gru 20:31
rumpek: Tak za pamięci: macie może jakieś takie typowe zadania wykaż, że na maturkę?
Geometryczne i algebraiczne

Trzeba poćwiczyć.
12 gru 20:32
Basiek: Tak jest w każdym zawodzie. Ostatnio widziałam artykuł, który pokazuje, że na 1 "szaraczka"
przypada aż 2 magistrów. Więc wybaczcie moi mili, ale gospodarka nie chce Was przyjąć na swoje
łono.
12 gru 20:33
Basiek: Rumpek, mam jeszcze jedno "ciekawe" z kombinatoryki. Może się skusisz? ;>
12 gru 20:34
TOmek: Ja tych zadań nie robie, najwyzej strace punkty, zrobic zadanie tego typu to cud...
12 gru 20:34
załamany :(: hahahah poczekamy zobaczymy jak Ty zrobisz tytuł mgr
12 gru 20:34
Basiek: Hm, ja właśnie myślę, jak tu się cofnąć 3 lata i iść do technikum

Niestety moja wiedza z
fizyki nie pozwala mi stworzyć machiny czasu (sic!)
To jak z tym zadankiem?
12 gru 20:36
rumpek: Basiek muszę spadać ale zadanie możesz napisać zrobię pózniej pa
12 gru 20:37
załamany :(: Basiek

nie martw sie moze ktos wymysli
12 gru 20:37
Basiek: Świetnie. Spać chodzę póóóźno. Nie myśl, że umkniesz

Zad: Z talii 52 kart losujemy 4 karty. Ile jest możliwych wyników losowania, jeżeli wśród tych
4 kart mają być :
a) dwie damy i dwa asy
b) trzy karty młodsze od dziewiątki i jeden król (młodsze od dziewiątki?!)
c) trzy figury (figury to: as, dama, król i walet) i jedna karta nie będąca figurą?
Fiufiu...
12 gru 20:39
rumpek: Banał
12 gru 20:42
Basiek: Widzę coś takiego pierwszy raz na oczy. Wcale nie banał i mnie tu nie doprowadzaj do szału

dziękuję.
12 gru 20:43
rumpek: masz pomysły bo naprawdę lece do tesco
b)
młodsze od dziewiątki : dwojka, trojka, czworka, piatka, szostka, siodemka, ostemka (7 ich
jest)
7 * 4 = 28 (bo 4 kolory)
c) sumuj i masz że to jest 16 (as + dama + król + walet [po 4 ich jest] )
Dobra spadam
12 gru 20:45
rumpek: za błedy sorki, na szybko
12 gru 20:45
Basiek: Przeanalizuję, dzięki, jesteś boski
12 gru 20:46