myszaaa: przedstaw podane wyrażenie jako jeden logarytm
a) 2+log3 5
b) log 2 + 3
c) log2 − 4
proszę o wytłumaczenie
12 gru 18:45
załamany :(: a) zapisz 2 jako logarytm a potem korzystaj z praw na logarytmach
12 gru 18:47
myszaaa: czyli:
log2 2 + log3 5 ?
12 gru 18:50
myszaaa: to mi nic nie da bo podstawy są inne
12 gru 18:51
mati: 2+log3 5=log3 9+log3 5=log3(5∧9)=log3 45
12 gru 18:57
mati: b)log 2 +3=log 2+log 1000=log 2000
12 gru 18:59
mati: przykład c jest chyba zle zapisany
12 gru 19:01
mati: rozumiesz skad sie to wzieło?
12 gru 19:02
myszaaa: tak zabrakło 4

już wiem o co chodzi

dzięki wielkie
12 gru 19:02