Granica ciągu
Kamilo: Mam problem z kilkoma przykładami:
We wszystkich n→
∞
12 gru 18:33
Dorota: w 2) przykładzie wychodzi 1 a w 4) przykładzie −1
12 gru 19:56
załamany :(: w 3 rozbij silnie
12 gru 19:57
Dorota: i w 3) przykładzie rozpisz sobie silnie
lim n(n+1)!(n+1)!(n+2)= lim nn+2=1
12 gru 19:59
Kamilo: Dorota:
Dzięki wielkie, a czy mogłabyś jeszcze rozpisać jak doszłaś do wyniku w 2 i 4 przykładzie?
12 gru 20:07
Dorota: 2)
| | 4n((2/4)n−1) | | 2/4n−1 | | −1 | |
lim |
| = lim |
| = |
| =−1 |
| | 4n(1+{2/4}n) | | 1+2/4n | | 1 | |
bo −2/4
n przy n→
∞ dąży do 0
12 gru 20:13
Dorota:
| √n2(1+3/n2) | | n √1+3/{n2} | | √1+3/{n2} | |
| = |
| = |
| =11=1 |
| n(1−2/n) | | n(1−2/n) | | 1−2/n | |
12 gru 20:16
Dorota: | | 3 | | 2 | |
mam nadzieję że wiesz o co chodzi mniej więcej w tym, bo |
| i |
| dążą do 0 |
| | n2 | | n | |
12 gru 20:17
Kamilo: Wielkie dzięki

A z tym, że coś dąży do 0 lub nieskończoności itp to wiem, bo inne przykłady
rozwalam bezproblemowo a w tych nie mogłem wpaść na żaden pomysł. Dzięki wielkie
12 gru 20:33