tożsamości
Efka: Czy tożsamość jest prawdziwa:
1 - sinx π x
---------- = ctg(---- + -----)
cosx 4 2
Proszę chociaż o podpowiedź
22 mar 21:43
Bogdan:
Jest prawdziwa
Licznik: korzystam z: sinα - sinβ = 2sin(α/2 - β/2) *cos(α/2 + β/2)
1 - sinx = sin(π/2) - sinx = 2sin(π/4 - x/2)*cos(π/4 + x/2)
Mianownik: korzystam z: cosα = sin(π/2 + α)
oraz sinα = 2sin(α/2) *cos(α/2)
cosx = sin(π/2 - x) = 2sin(π/4 - x/2) * cos(π/4 - x/2)
Skracamy licznik i mianownik przez 2sin(π/4 - x/2) i otrzymujemy:
cos(π/4 + x/2) / cos(π/4 - x/2) = cos(π/4 + x/2) / sin(π/2 - π/4 + x/2) =
= cos(π/4 + x/2) / sin(π/4 + x/2) = ctg(π/4 + x/2)
22 mar 23:13