stereometria
załamany :(: łącząc ze sobą środki ciężkosci sasiednich scian czworoscianu foremnego o krawedzi długosci a
otrzymamy czworoscian o jakiej krawedzi ?
potrzebuje jakiegos pomysłu na to zadanko i jestem otwarty na propozycje rozwiazania.
12 gru 18:09
załamany :(: up
12 gru 18:40
Andrzej: tak na szybko:
Czworościan ABCD
AE − wysokość (i jednocześnie środkowa) trójkąta ABC
DE − to samo w trójkącie BCD
E jest środkiem krawędzi BC
znajdź cosinus kąta AED
szukaną krawędź wylicz teraz z twierdzenia cosinusów.
12 gru 18:49
Andrzej: a teraz tak na wolniej

chyba niepotrzebne nawet te cosinusy
wystarczy zwykłe podobieństwo trójkątów

P − środek ciężkości ABC, Q − środek ciężkości BCD
trójkąt AED jest podobny do PEQ w skali 3 : 1
12 gru 18:56
załamany :(: hmm dzieki na wolno musze to przekminic
12 gru 18:56
krystek: Narysuj przekrój łącząc wierzchołek tego czworościanu ze środkami dwóch krawędzi podstawy i
zauważ skale podobieństwa jaka jest( takie jest moje spostrzeżenie)
12 gru 19:15
załamany :(: kminie narazie z tw cos

bo to lepiej rozumie niz podobienstwo
12 gru 19:22
Mila:

1) Punkty O, P,Q,R dzielą wysokości ścian w stosunku 2:1
2)
|AF|=h,
|OP|=b
| OF | | h | | (1/3)h | | h | | 1 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔b= |
| |
| OP | | a | | b | | a | | 3 | |
analogicznie z pozostałymi odcinkami : OQ, QR,PR,
| | SP | | h | | (2/3)h | | h | |
Albo inaczej: |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| | PQ | | EF | | PQ | | | |
| | 1 | |
Krawędź b szukanego czworościanu PQRO jest równa |
| a. |
| | 3 | |
17 lis 19:39