parametr
sert: wyznacz wartosci parametru m dla ktorych funkcja jest stala
f(x)= (m2 − m − 20) x + 3
prosze o pomoc, kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac
12 gru 18:07
Jolanta: f(x)=ax+b funkcja jest stała i równa b jeżeli a=0
12 gru 18:11
sert: dalej nic mi to nie mowi, bo nie robilismy na matematyce jeszcze funkcji liniowej..
mozesz mi to bardziej rozpisac albo cos?
12 gru 18:13
sert: podbijam
12 gru 18:23
Jolanta: funkcja liniowa jest w gimnazjum np y=3x+4 umiesz chyba narysować ,to nie jest funkcja stała
stała jest np y=3 y=−2 to linie równoległe do osi OX
czyli funkcja stała jest wtedy gdy a=0
Twoje a=m2−m−20
m2−m−20=0 policz Δ i pierwiastki czyli m
12 gru 18:23
sert: nie bardzo wiem jak to policzyc dalej..
12 gru 18:43