Geometria analityczna
Drażu: Wykres funkcji y=ax+b nachylony jest do osi OX pod kątem α=45 i przechodzi przez punkt
P(-2,4)
a) napisz wzór tej funkcji
b) sprawdź czy do wykresu tej funkcji nalezy wierzchołek paraboli o równaniu y= -x2+6x=3
Proszę o pomoc
22 mar 21:35
beta:
a)
a=tg45o = 1 => y= x+b
zatem : 4= -2 +b => b= 6
odp a); : y = x +6
b)
W( -b/2a, -Δ/4a) -b/2a = -6/-2 = 3
Δ= 48 => -Δ/4a = - 48/-4 = 12
W(3, 12) to x+6 = 3+6 = 9 więc 9≠12
odpb) wierzchołek nie należy do wykresu tej funkcji.
22 mar 21:54
Drażu: Dzieki
22 mar 21:55