Ile jest liczb czterocyfrowych,
michał: Mogłby mi ktoś wytłumaczyć?
Ile jest liczb czterocyfrowych, w których zapisie dziesiętnym nie występuje cyfra 1
12 gru 17:38
załamany :(: ja bym proponował regułe mnozenia
12 gru 17:40
Basiek: 8*9*9*9 = 5832

Chyba

na pierwszym miejscu może stać : 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 −>8
na drugim 0,2,3,4,5,6,7,8,9 −>9
na trzecim tak samo
na czwartym tak samo
=>> 8*9*9*9
12 gru 17:45
krystek: tak
12 gru 17:46
załamany :(: tak =]
12 gru 17:47
Basiek: Znaczy łapiesz?

Na pewno można to zrobić jakąś wariacją, odjąć coś tam, ale póki co tego nie rozgryzłam

Tu
trzeba czekać na kogoś na troch wyższym poziomie
12 gru 17:50
krystek: Basiu, zrobiłas prawidłowo!
12 gru 17:54
załamany :(: Krystek znasz sie nie stereometrii
12 gru 17:55
Basiek: Czyli można kombinacją?
Chociaż roboty jest dużo więcej! Nie rozumiem czemu niektórzy nauczyciele się upierają przy
stosowaniu wzorów w takich przypadkach.
12 gru 17:57
krystek: Tak można ! obecnie w programie jest chyba mnożeniem . Wszystko zależy od N−la.
12 gru 18:01
krystek: tak !załamany
12 gru 18:04
michał: ale jak robie kombinacją wynik inny wychodzi
12 gru 18:05
Basiek: No bo właśnie, to co napisałam powyżej, a wynikało z reguły mnożenia jest OK.
A reszta... kolejnośćjest istotna, więc kombinacja to być nie może, co za tym idzie−> dwumian
Newtona też odpada.
Chyba powinna być wariacja z powtórzeniami MINUS te możliwości z jedynką. (Jak to zrobić, to
już nie mam pojęcia)
12 gru 18:12
michał: a jak to rozróżnić czy kolejność jest ważna czy nie? bo własnie nie potrafie tego...
12 gru 18:16
Basiek: U nas nikt tego nie łapię. Ale w ramach wsparcia:
Jak masz liczby, to kolejność jest istotna.

A jeśli nie, tzn. szukasz zbiorów, wysyłasz kartki, liczysz przywitania , czy też sms−y , nie
jest istotna

W największym skrócie. Tak mnie to wytłumaczono na matematyce
12 gru 18:18
michał: heheh, dzieki

Ale mam problem z kolejnym
Ile liczb 3cyfrowych w swoim zapisie dziesiętnym zaweira cyfrę 1 lub cyfrę 2
12 gru 18:22
Basiek: A odpowiedź gdzieś masz?

Bo to trzeba żywcem wymyślić chyba
12 gru 18:26
michał: ma wyjsc 452
12 gru 18:27
Basiek: Kurczę, tu utknęłam. Naprawdę nie wiem. Przepraszam. Może ktoś inny ?
12 gru 18:35
Mila: A − liczba trzycyfrowa zawiera 1 lub 2
A' − liczba trzycyfrwa nie zawiera 1 ani 2
9 ∧10∧10 = 900 −ilość liczb trzyfrowych
ϰA' = 7∧8∧8 = 448 moc zbioru A'
900 − 448 =552
12 gru 22:50
Mila: Bląd rachunkowy w ostatniej linijce, a właściwie "cyfrówka"
12 gru 23:52