:)
Mickej: Znajdź wszystkie wartości parametru m dla których w przedziale (1;-1> funkcja
f(x)=(m-1)x2+4x+56 jest rosnąca
hmm to zadanie nie daje mi spokoju jakieś podpowiedzi
22 mar 21:28
piotrek: przeciez juz ostatnio rozwiazales to zadanie

z pochodnej, tak jak Ci podpowiedzialem
23 mar 16:01
Basia: Można i bez pochodnej, ale więcej liczenia
1.
m-1 = 0 ⇔ m = 1
f(x) = 4x + 56 i jest rosnąca w całej dziedzinie R
------------------------------------------------------------------------
dla a>0 funkcja kwadratowa maleje dla x∈(-∞;xw>
rośnie dla x∈<xw; +∞)
dla a<0 funkcja kwadratowa rośnie dla x∈(-∞;xw>
maleje dla x∈<xw; +∞)
2.
m-1<0 ⇔ m<1
xw ≥ 1
-b/2a ≥ 1
-4 / 2(m-1) ≥ 1
-2 / (m-1) ≥ 1
1 + 2/(m-1) ≤ 0
[ m-1 + 2] / (m-1) ≤ 0
(m+1)/(m-1)≤0
(m-1)(m+1)≤0 ⇔ m∈<-1;1>
m∈<-1,1)
-------------------
3. m-1>0 ⇔ m > 1
xw ≤ -1
-b/2a ≤ -1
-4 / 2(m-1) ≤ -1
-2 / (m-1) ≤ -1 /*(-1)
2/(m-1) ≥ 1
2/(m-1) - 1 ≥ 0
(2 - m + 1) / (m-1) ≥ 0
(3-m) / (m-1) ≥ 0
[ 3-m≥0 i m-1>0] lub [ 3-m≤0 i m-1<0 ] ⇔
[ m≤3 i m>1] lub [m≥3 i m<1] ⇔
m∈(1;3> u 0
m∈(1;3>
ostatecznie:
m =1 lub m∈<-1,1) lub m∈(1;3>
dla m = 1 rosnąca funkcja liniowa
dla m∈<-1,1) u (1;3> funkcja kwadratowa rosnąca w przedziale <-1;1)
24 mar 01:37
Basia: Właściwie na to samo wychodzi.
dla m-1=0 jak wyżej
dla m-1≠0 czyli m≠1
f'(x) = 2(m-1)*x + 4
w przedziale <-1;1) pochodna powinna być dodatnia czyli jej miejsce zerowe
m0 = -4/[2(m-1)] = -2 / (m-1)
musi znajdować się poza przedziałem (-1,1)
-2/(m-1) ≤ -1
lub
-2/(m-1) ≥1
dostajemy te same nierówności
24 mar 01:49
Basia: Mickej zadanko Ci podrzucam
24 mar 17:36
Mickej: wiem widzę widzę

dziękuje

ale już je zrobiłem
24 mar 17:37
ola: Wie ktoś dlaczego x
w dla a<0 x
w≥1 i dla a>0, x
w≤0? Nie wiem, dlaczego tak się dzieje
27 sty 08:57
ola: ?
27 sty 10:06