Wyznacz odwrotność liczby c. (ułamek) c= 2/√5−√3−1/√5+√3
kasiaxb: 3. Wyznacz odwrotność liczby c. (ułamek) c= 2/√5−√3−1/√5+√3
a) x=2−√3
b) x=3/√7−√3 − 1/√7+√3
c) x=1/√2 + √2/√2−1
Podaj dwie liczby wymierne zawarte między liczbami: 450803 i 451803 b)
3110000i
3210000
12 gru 17:37
12 gru 17:58
krystek: | | 2 | | 1 | | 2(√5+√3)−1*(√5−√3 | |
c= |
| − |
| = |
| = |
| | √5−√3 | | √5+√3 | | 5−3 | |
12 gru 18:00
Jolanta: Kasia jezeli dobrze odczytałam Twój przykład to Krystek już napisał co dalej.Sprowadził do
wspólnego mianownika korzystał w mianowniku ze wzoru (a+b)(a−b)=a
2−b
2
jeżeli chodzi o ułamki rozszerz je
np mnożąc licznik i mianownik przez 2 otrzymujemy
| 451 | | 902 | | 452 | |
| = |
| miedzy nimi zawiera sie tylko |
| |
| 803 | | 1606 | | 1606 | |
ale jeżeli rozszerzysz ułamki mnożąc przez 3 ...
12 gru 18:10