Usuń niewymierność z mianownika ułamka: a) 3/2√5
hytuy: 2.Usuń niewymierność z mianownika ułamka: a) 3/2√5
b) 4√3/√3+2
c)2√5/3√2−4
d) 4√2−1/2√3+5
e) 12/√5−√3
12 gru 17:33
Jolanta: jezeli masz w mianowniku 2√5 wystarczy pomnożyć licznik i mianownik przez √5
jeżeli masz wmianowniku 3√2+2 mnozysz licznik i mianownik przez 3√2−2
w mianowniku wykorzystujemy wzór
(a+b)(a−b)=a2−b2
(3√2+2)(3√2−2)=9*2−4=14
12 gru 17:43
patryvjaooo: Usun niewymiarności z mianownika ;
2√5−3: √2
14 sty 17:31
kasia: 2:2−3√5
9 wrz 17:00
olix:
15 paź 16:17
Gaba: αβγδπΔΩ∞≤≥∊⊂←∫→⇒⇔∑≠♦♥≠♀
16 paź 20:17