γ | π | α+β | ||||
γ= π−(α+β) | = | − | ||||
2 | 2 | 2 |
α+β | α−β | |||
1/ 2sin | *cos | + sinγ= | ||
2 | 2 |
x | x | |||
ze wzoru na sin2x= 2sinx*cosx sinx=2sin | *cos | |||
2 | 2 |
α+β | α+β | |||
sin(α+β)= 2sin | *cos | |||
2 | 2 |
α+β | α−β | α+β | α+β | |||||
1/....= 2sin | *cos | +2sin | *cos | = | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
α+β | α−β | α+β | ||||
=2sin | ( cos | +cos | )= | |||
2 | 2 | 2 |
α | β | |||
zastosuj wzór na sumę cosinusów otrzymasz: 2cos | *cos | |||
2 | 2 |
α+β | π | γ | γ | |||||
i sin | = sin( | − | )= cos | |||||
2 | 2 | 2 | 2 |
α | β | γ | ||||
ostatecznie: 4cos | *cos | *cos | ||||
2 | 2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |