zadanko :(
MEO: Podaj liczbę rozwiazań równania |x| - 1 przez |x| - 2 = m w zaleznosci od parametru m
22 mar 21:11
Bogdan:
-x - 1 x + 1 -1
{ -------- = -------- = -------- + 1 dla x < 0 i x ≠ -2
|x| - 1 -x - 2 x + 2 x + 2
m = --------- = {
|x| - 2 x - 1 1
{ ------- = -------- + 1 dla x ≥ 0 i x ≠ 2
x - 2 x - 2
Warto narysować wykres funkcji y = (|x| - 1) / (|x| - 2).
Przesuwamy po tym wykresie wzdłuż osi y wykres funkcji stałej y = m, szukamy
punktów wspólnych.
dla m € (-∞, 1/2) są 2 rozwiązania,
dla m = 1/2 jest 1 rozwiązanie,
dla m € (1/2, 1> nie ma rozwiązań,
dla m € (1, +∞) są 2 rozwiązania.
22 mar 21:53