funkcje cyklometryczne
ogorek: 2arcsin(logU{x+3)(x−1})> 2arcsi0
zal: x≠1
(x+3)(x−1)>0
x
2+2x−3>0
x
1=−3 , x
2=1
x∊(−oo,−3)u(1,+oo)
rozw:
4x−4>0
4x>0
x>1
i w podsumowaniu: x∊(1,+oo)
co jest zle

co zgubiłam
12 gru 17:17
ogorek:
12 gru 17:20
Kasia: Do 3 linijki masz dobrze.
| | x+3 | |
Powinno być |
| >1 o ile się nie mylę. Bo 100=1 |
| | x−1 | |
12 gru 17:24
załamany :(: wiesz ja bym powidział ze dziedzina arcsin jest [−1,1]
12 gru 17:25
ogorek: tak...ale to sa zalozenia.. z def.logarytmu musi byc wieksze od 0

a od 1..jest w rozwiazniu.
12 gru 17:25
Kasia: właśnie założenie arcsin miałam dopisać ; )
12 gru 17:26
ogorek: tak, wiem..myslalam nad dziedzina. tylko jak to rozwiazac
| | x+3 | | x+3 | |
arcsin(log( |
| )>−1 i arcsin(log( |
| )<1 |
| | x−1 | | x−1 | |
moge w ten sposob i 1 i −1 zamienic na arcsin
12 gru 17:27
ogorek:
12 gru 17:37
ogorek: | | x+3 | |
arcsin(log(U{x+3]{x−1})>−1 i arcsin(log |
| )<1 |
| | x−1 | |
to powinno byc w ten sposob

da sie latwiej

cos pominelam

?
12 gru 17:49
ogorek:
12 gru 18:02