granice
Wojtek: | | n+2 | |
ogliczyć granice ciagu an=( |
| )10 |
| | n+5 | |
12 gru 17:16
Stokrotka: +∞
12 gru 17:17
Kasia: 1
12 gru 17:18
załamany :(: nie ... nie zgodził bym sie ... ja bym powiedział ze to bedzie cos z e
12 gru 17:18
Wojtek: 
jak to zrobiliście
12 gru 17:19
Vizer: Pomijam lim
| | −3 | | 1 | |
(1+ |
| )10=[(1+ |
| )n+5−3] −30n+5= e0=1 |
| | n+5 | | n+5−3 | |
12 gru 17:23
załamany :(: o własnie !
12 gru 17:25
Wojtek: ale dlaczego pomijasz lim, przecież korzystasz chyba z wzoru na granice typu e

?
12 gru 17:40
załamany :(: jejku bo mu sie nie chiało pisac ale ty musisz to robic
12 gru 17:41
Wojtek: ok. a jak mam przekształcić równanie do tego wzoru

nie wiem z skąd ta −3 się wzięła
12 gru 17:44
załamany :(: | n+2 | | n+5−3 | | n+5 | | −3 | |
| = |
| = |
| + |
| |
| n+5 | | n+5 | | n+5 | | n+5 | |
12 gru 17:46
Wojtek: aha już wszystko jasne dzieki
12 gru 17:49
Wojtek: pojawił się problem w potędze nie pasuje mi potęga
n+5−3*
−30n+5=
−30−3=10
a nie powinno być e
−30n+5 
?
12 gru 18:03