Pomoze ktos? Jak mam obliczyc te dwie calki... Pilne.
Norek:
12 gru 17:11
Ania: 1) rozpisujesz:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx + ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = ∫x−4 + ∫x−3 + ∫x−2 = (teraz korzystasz |
| | x4 | | x3 | | x2 | |
| | x−3 | | x−2 | | x−1 | |
ze wzorów elementarnych) = |
| + |
| + |
| = −13 x−3 − |
| | −3 | | −2 | | −1 | |
12 gru 17:22
Ania: oczywiscie przy znakach całek zapomniałam dodać dx
12 gru 17:23
Vizer: Aniu jesteś pewna, że dobrze to zrobiłaś

?
12 gru 17:25
Norek: a nie powinno byc tak:
ze sie rowna = ln (x
4 + x
3 + x
2) + c

?
12 gru 17:32
Vizer: Tak dobrze to nie jest
12 gru 17:32
Norek: Hmmm bo robilismy tak na zajeciach, jezeli stopien licznika jest mniejszy od mianownika to
| | 1 | |
wystarczy mianownik podstawic do wzoru: ∫ |
| dx = ln(x) + c |
| | x | |
A druga calka jak bedzie

12 gru 17:36
Trivial: Co to za herezje!
12 gru 18:24
Andrzej: Dokładnie... inkwizycja potrzebna
12 gru 18:26
Andrzej: trzeba porozkładać te ułamki na sumę ułamków prostych i dopiero całkować
12 gru 18:28