funkcja kwadratowa
ewelina11: Wskaż równanie paraboli, której wierzchołek nie należy do osi OY:
a) y=−5x2 b) y=x2−5 c) y=5(x2−5) d) y=5(x−5)2
12 gru 16:58
krystek: c i d
12 gru 17:01
ewelina11: a jak to obliczyć
12 gru 17:02
załamany :(: krystek czemu c tez ?
12 gru 17:04
załamany :(: ja bym powiedział ze tylko d. bo masz przesuniecie o wektor [5,0]
12 gru 17:04
krystek: W=(p,q) a znasz postać kanoniczną ? y=a(x−p)2+q i tak:
a)−5(x−0)2+0
b)y=(x−0)2−5
c)y=5x2−25
d) y=5(x−5)2+0
i widać ,że d wyżej mój błąd wykreślc
12 gru 17:07
krystek: Oczywiście chytrze zapisany przykład c)→x2 w nawiasie!
12 gru 17:09
załamany :(: 
mały haczyk
12 gru 17:15
krystek: No właśnie i c tak dokładnie to y=5(x−0)2−25 i wówczas (p,q) jest jak na dłoni!
12 gru 17:18