pomocy
syśka: Liczba |1,(41)−√2|
jest równa
a)1,(41)−√2
b)1,(41)+√2
c)√2 −1,(41)
d) −√2−1,(41)
12 gru 16:38
Aga: c)
12 gru 16:40
syśka: i to się też oblicza

ja jestem ciemna z matematyki
12 gru 16:46
kylo1303: wystarczy ze okreslisz co jest wieksze: 1,(41) czy √2. Wtedy opuszczasz wartosc bezwzgledna z
odpowiednim znakiem (tutaj bedzie minus bo wartosc wyrazenia 1,(41)−√2 jest ujemna).
12 gru 16:49
Aga:
1,(41)=1,414141...
√2=1,4142135...
jak widać druga liczba jest większa , więc opuszczając I I trzeba liczbom zmienić znaki na
przeciwne
12 gru 16:50
krystek: jeżeli pod wartością bezwzględna masz liczbę ujemną ,to opuszczasz ją ze znakiem minus.
np Ix−5I=−(x−5) dla x<5
Ix−5I=(x−5) dla x≥5
12 gru 16:52
syśka: i dlatego jest to odpowiedz c tak że poprostu jest większa
12 gru 16:52
krystek: I1−√2I=−(1−√2) ale
I3−√2I=(3−√2)
12 gru 16:54
syśka: Czyli wkońcu jak mam napisac bo juz zgupiałam jestem ciemna z tej matmy:(
12 gru 17:03
krystek: Masz przykłady w moich postach ,jak opuszcza się wartość bezwzględną ,abyś dała sobie radę z
każdym innym przykładem!
12 gru 17:13