granica
Wojtek: oblicz granice ciągu
chcę porównać ze swoim wynikiem. Może być sam wynik albo rozwiązanie
12 gru 15:39
ZKS:
∞
12 gru 15:44
Wojtek: | | 4n+2 | |
czyli mam dobrze a może jeszcze dn= |
| |
| | n3−2n | |
12 gru 15:50
Aga: 0
12 gru 15:51
Wojtek: też dobrze a czy w tym przykładzie też wyciągać czynnik przed nawias

pojawily się pierwiastki
i mam już problem
12 gru 15:54
ZKS:
Jeżeli licznik jest niższego stopnia od mianownika wtedy granica wynosi ±∞ (zależy od znaku
jaki stoi przy najwyższej potędze) natomiast gdy mamy wyższy stopień w mianowniku niż w
liczniku wtedy granica jest równa 0.
12 gru 15:57
Aga: Lub podzielić każdy składnik sumy w liczniku i mianowniku przez n, a pod pierwiastkiem przez
n2.
granica wychodzi 0
12 gru 15:57
ZKS:
Jeżeli licznik jest wyższego tam miało być.
12 gru 15:58
Wojtek: tu akurat nie mam zadnych potęg, wydaje mi się że ta granica będzie równa 1 czy tak

?
12 gru 15:59
ZKS:
A √n to nie jest potęga?
12 gru 16:02
Wojtek: ja zrobilem tak że w liczniku 2=2
√n dąży do nieskonczoności czyli w liczniku będzie
nieskończoność. W mianowniku n= nieskończoność a
√3=
√3, dodając to do siebie też daje mi
nieskończoność, czyli
∞∞=1

?
12 gru 16:04
12 gru 16:05
Aga: | ∞ | |
| t0 symbol nieoznaczony |
| ∞ | |
12 gru 16:06
aa: licznik n12 a mianownik n1
co większe?
12 gru 16:06
Wojtek: n12
12 gru 16:09
Wojtek: albo i nie bo podstawilem pod n 1 czyli n1 większe
12 gru 16:10
Aga: 90,5=3
91=9
12 gru 16:10
ZKS:
Ale żeś podstawił. To Ci wyszła równość jeżeli pod n podstawiłeś 1.
12 gru 16:12
Wojtek: ok czyli według definicji którą podał ZKS granica ta wynosi 0 Ok, ale jak mam to teraz zapisać
aby było dobrze i nauczyciel przy sprawdzaniu wiedział z kąd te 0 się wzieło
12 gru 16:13
ZKS:
Moja definicja dzięki.

Masz:
12 gru 16:18
Wojtek: | | 1 | |
a czy wynik w tym przykładzie wynosi |
| |
| | √2 | |
12 gru 17:03