Zadanie maturalne
Borunik: Proszę o szybka odpowiedź ...
Będziemy bardzo wdzięczny ..
Pozdrawiam uczniowie...
Zadanie 1
Sprawdż (bez rysowania), czy punkty o współrzędnych A=(1,-2), B=(-3,10), C=(-8,25) są
współiniowe. Polecenie wykonaj:
- za pomocą równania prostej
- za pomocą własności odległości na płaszczyżnie
Zadanie 2
Proste l i k są równoległe, zaś proste l i m są prostopadle. Wyznacz liczby a, b, jeśli
proste mają równania l:4x-y+1=0, k:(a+1)x+2y-5=0, m:b2 x+y=0.
Zadanie 3
Punkt P=(2,y) należy do prostej o równaniu y=2x+3. Wyznacz brakujące współrzędną punktu
P.
Zadanie 4
Odcinek AC jest przekątna kwadratu ABCD. Oblicz pole i obwód tego kwadratu, jeśli
wiadomo, że A=(-5,-1), C=(1,5).
Zadanie 5
Punkt S=(2,-1) jest środkiem odcinka AB. Wyznacz równanie prostej prostopadłej do odcinka
AB i przechodzącej przez punkt B, jeśli A=(4,-4).
Zadanie 6
Wykaż, że jeśli odcięte A, B, C należących do prostej o równaniu y=3x-1 tworzą ciąg
arytmetyczny, to ich rzędne również tworzą ciąg arytmetyczny.
Zadanie 7
Wyznacz liczbę a, tak aby proste o równaniach l:y=3x+2, k:y=-4x-5 przecinały się na
prostej m:y=(3a+6)x-7.
Zadanie 8
Wyznaczpole trójkąta równoramiennego ABC o ramionach AC, BC, w którym podstawa AB jest
zawarta w prostej o równaniu y=2x-2, a dwa wierzchołki mają współrzędne A=(-1,-4),
C=(-3,4).
Zadanie 9
Obwód przekroju osiowego stożka jest równy 20, a cosinus kata między tworzącą stożka a
podstawą jest równy 2/3. Wyznacz objętośc stożka.
Zadanie 10
Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o wysokości h. Odcinek łączący środek
dolnej podstawy z wierzchołkiem górnej podstawy tworzy z krawędzią boczną kąt a. Oblicz
pole całkowite tego graniastosłupa.
Zadanie 11
Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym o
wysokości h i kącie przy podstawie a. Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
Zadanie 12
Podstawą ostrusłupa jest kwadrat ABCD o boku a=√2, zaś krawędż boczna SD jest jego
wysokością. Punkt O jest Punktem przecięcia się przekątnych podstawy. Kąt między
odcinkiem SO i wysokością ostrosłupa jest równy 60'. Oblicz pole powierzchni bocznej i
objętość ostrosłupa, jeśli wiadomo, że |SO|=d.
Zadanie 13
Pole powierzchni bocznej walca jest równe 48π , a jego objętość 96π. Wyznacz długość
promienia podstawy i wysokości walca.
Zadanie 14
Podstawą graniastosłupa prostego jest prostokąt o polu 12. Jedna z krawędzi podstawy jest
o 1 dłuższa od drugiej. Przekątna prostopadłościanu ma długość 13. Wyznacz objętość
prostopadłościanu.
22 mar 20:35
tim: Ja chcę 4

Skoro A = (-5,-1)
C = (1,5)
W kwadracie wiemy, że B musi mieć ten sam x co A, i y co C.
- | | - D musi mieć ten sam x co C i y co A.
B = (-5,5)
D = (1, -1)
|AB| = 6
Obwód = 4 * 6 = 24
Pole = 6
2 = 36
22 mar 20:42
Borunik: Dziękuję za wparcie
22 mar 20:50
Borunik: Proszę o pomoc pozostałych zadanie....
22 mar 20:58
Uczniowe: bardzo prosze o szybka pomoc z który napisała borunik
22 mar 21:59
Bogdan:
Nie wrzucaj zbiorów zadań, bo nie chodzi chyba o to, abyś przepisał gotowe rozwiązania,
chodzi raczej o to,abyś umiał je sam rozwiązywać. Jeśli jakiegoś fragmentu nie
rozumiesz, to zadaj pytanie albo przedstaw swoje rozwiązanie, wtedy możesz liczyć
na pomoc i wyjaśnienie.
Sporo materiałów i bardzo podobnych zadań znajdziesz tu obok, wybierz jakiś dział
i zapoznaj się z zebranymi tam informacjami.
Powodzenia
22 mar 22:21
Borunik: Już nam pani nie uczy jest na L4, a my potrzebujemy pomoc
23 mar 17:31
Borunik: moja klasa robią zadanie ale z innych działy, a to co podałam mieli problemy z geometria
analityczna i stereometria. proszę o pomoc
23 mar 17:44
Borunik: bardzo proszę o szybka pomoc
23 mar 18:57
Basia: Tim ! Uwaga do zadania 4 !
W tym kwadracie rzeczywiście boki są równoległe do osi układu, ale nie zawsze musi tak
być.
I dlaczego akurat tutaj jednak tak jest. To należałoby uzasadnić.
23 mar 19:20
Borunik: Oj, uczniowie pokłócili ....
23 mar 19:37
tim: do Basi: Wiem, ale, np. że przekątna pada pod kątem 45O I
23 mar 20:00
Basia: Świetnie, że wiesz. Właśnie dlatego. Trzeba to po prostu napisać w rozwiązaniu.
23 mar 20:02
Borunik: Nie rozumiem z tym geometri analityczne i stereometriii, jeszcze nie robili działu.... my
potrzebuje na jutro by nauczyć na egzamin....
23 mar 20:12