Prosze o pomoc w rozwiązaniu z góry dzięki
gabriela: Obwód trapezu równoramiennego opisanego na okręgu wynosi 120cm.Oblicz długości boków tego
trapezu,wiedząc ,że stosunek długości jego podstaw wynosi 2.
12 gru 15:03
sushi_ gg6397228:
jaki jest warunek, aby czworakat byl opisany na okręgu
12 gru 15:11
rumpek:
narysuj sobie trapez równoramienny, następnie z warunków czworokąta opisanego na okręgu wiemy,
że 2c = a + b, gdzie c − długość ramion trapezu; a − długość górnej podstawy; b − długość
dolnej podstawy.
a + b + c + c = 120
2c = a + b
| | b | |
Stosunek podstaw wynosi 2, zatem |
| = 2 ⇒ b = 2a |
| | a | |
2c = a + b
2c = a + 2a
2c = 3a
a + b + 2c = 120
2c + 2c = 120
4c = 120
c = 30
c = 30
c = 30
a = 20
b = 40
12 gru 15:19
gabriela: dzięki
12 gru 15:43