Zamień na ułamek zwykły liczbę 1,2(7)
Fashia: Baaardzo Was proszę o pomoc z rozwiązaniem tych zadań

Będę bardzo wdzięczna

1. Zamień na ułamek zwykły liczbę 1,2 (7), 1,2(4), 0,(03), 0,1(12)
2.Usuń niewymierność z mianownika ułamka:
a) 3/2
√5 b) 4
√3/
√3+2 c)2
√5/3
√2−4 d) 4
√2−1/2
√3+5 e) 12/
√5−
√3
3. Wyznacz odwrotność liczby c. (ułamek)
c= 2/
√5−
√3−1/
√5+
√3
a) x=2−
√3 b) x=3/
√7−
√3 − 1/
√7+
√3 c) x=1/
√2 +
√2/
√2−1
4. Podaj dwie liczby wymierne zawarte między liczbami:
450803 i
451803 b)
3110000{32}{10000}
5. Podaj przykłady trzech liczb wymiernych m,k,l, takich że
14<m<k<l<
825
6.Wyznacz takie liczby całkowite x i y, aby spełniona była równość:
a) (1−
√2)
3=x+y
√2 b) (
√7−2)
2=x
√7+y