geometria analityczna kiełbasa
nieumie: proszę o pomoc!
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=x3 + 4x + c. Dla jakich wartości parametru c wykres
funkcji f przecina oś OY w punkcie należącym do
a) Okręgu o promieniu 5 i środku w punkcie S=(4,−1)
b)Koła o promieniu 5 i środku w punkcie S=(4,−1)
12 gru 14:34
ZKS:
f(x) = x3 + 4x + c f(0) = c
c ∊ O : S(4 − 1) r = 5
(x − 4)2 + (y + 1)2 = 25
16 + c2 + 2c + 1 = 25
c2 + 2c + 1 − 9 = 0
(c + 1)2 − 32 = 0
(c − 2)(c + 4) = 0 ⇒ c = 2 ∨ c = −4
12 gru 14:44
nieumie: dziękuję bardzo,ale mam jeszcze jedną prośbę, możesz i wyjaśnić co jak i dlaczego w ten a nie
inny ssposób?
12 gru 14:50
ZKS:
Funkcja f(x) przetnie oś OY w punkcie c ⇔ f(0) = c. Wiemy również że c należy do okręgu.
Wstawiając podane wyżej informacje otrzymujemy równanie:
(0 − 4) + (c + 1)2 = 25 i je rozwiązujemy.
12 gru 15:02
nieumie: dziękuję!
12 gru 15:03
ZKS:
Z b) sobie chyba poradzisz?
12 gru 15:05
nieumie: tak tak już wyszło <−4,2> dzięki!
12 gru 16:13
ZKS:

. Na zdrowie.
12 gru 16:14
karbat: A ja za bardzo nie rozumiem dlaczego jest taka odpowiedź w b). Chodzi o równanie koła?
26 mar 01:50