oblicz objętość graniastosłupa
Piotras: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku długości a = 5 cm i kącie ostrym 600 .
Przekątna ściany bocznej jest nachylona do krawędzi ściany bocznej pod kątem 300 . Oblicz
objętość.
12 gru 12:33
aa:

α=60'
β=30' więc kąt GDC=60'
H=5
√3cm
V=P
p*H
| | √3 | |
Pp=a2*sinα=52*sin60'=25* |
| =12,5√3cm2 |
| | 2 | |
v=12,5
√3*5
√3=62,5*3=187,5cm
3
12 gru 13:33
Piotras: | | √3 | |
ja mam podane, że tg 30' to |
| , a nie√3 |
| | 3 | |
12 gru 13:59
Piotras: prosze pomóżcie
12 gru 14:11
dero2005:
rys jw
| | √3 | | 25 | |
Pp = a2*sin 60o = 52* |
| = |
| √3 cm2
|
| | 2 | | 2 | |
h = a*
√3 = 5
√3
| | 25 | | 375 | |
V = Pp*h = |
| √3*5√3 = |
| = 187,5 cm2 |
| | 2 | | 2 | |
12 gru 17:26