trygonometria
solnik: czy −6 cos 3x sin 3x = −6 sin 6x

bo mam taki wynik jak po lewej i napewno zrobiłem dobrze a
odpowiedz jest jak po prawej
12 gru 11:53
-:):
sin3xcos3x=1/2sin6x ... więc gdzieś się zapodziała dwójeczka −
12 gru 12:01
solnik: no właśnie nie bo mam pochodną cos
2 3x i wychodzi mi 2cos 3x * (−3 sin 3x) = −6 cos 3x sin 3 x
...
12 gru 12:06
solnik: a to nie można z tego wzory sin 2x = cos x sin x ? jako sin 6x = cos 3x sin 3x?
12 gru 12:09
-:):
sin2x=2sinxcosx
12 gru 12:15
solnik: no to nie wiem co jest źle...? widzisz błąd w moim rozwiązaniu pochodnej? nie wydaje mi się ze
cos zgubiłem ...
12 gru 12:16
aa: (cos23x)'= t=3x t'=3
v=cost v'=−sint=−sin3x
w=v2 w'=2v=2cost=2cos3x
=t'*v'*w'=3*(−sin3x)*(2cos3x)=−6sin3xcos3x
12 gru 12:21
solnik: noo i to jest −3 sin 6x a nie −6 sin 6x czyli błąd profesora...
12 gru 12:22