Równania
Paula: Napisz równanie kanoniczne i równanie parametryczne prostej przechodzącej przez punkty
A(1,−1,4) B(−1,0,1) Prosze o pomoc!
12 gru 09:47
aa: równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty
wylicz y i to będzie postać kierunkowa
12 gru 09:50
aa: | ⎧ | x=x0+at | |
| ⎩ | y=y0+bt | gdzie t∊R
|
(x
0, y
0) to punkt przez który przechodzi prosta a [a, b] to wektor kierunkowy prostej
12 gru 09:53
aa: oj sorki to przestrzeń ale gapa
12 gru 09:54
krystek: jest to prosta w przestrzeni !Tak?
12 gru 09:57
aa: kierunkowe
parametryczne
| ⎧ | x=x0+at | |
| ⎨ | y=y0+bt |
|
| ⎩ | z=z0+ct | |
12 gru 09:58
Paula: | | 1 | | 1 | |
jesli sie nie myle to wychodzi y= − |
| x − |
| |
| | 2 | | 2 | |
12 gru 09:58
Paula: aa ok tak to w przestrzeni
12 gru 09:59
Paula: ja mam problem z wyliczeniem x0 z tych dwóch punktów
12 gru 10:00
aa: do parametrycznego musisz obliczyć wektor kierunkowy prostej czyli równoległy do twojej prostej
U
→=[a, b, c]=[−2, −3, −4]
natomiast (x
o, y
0, z
0) to współrzędne punktu który ∊do twojej prostej więc:
| ⎧ | x=1−2t | |
| ⎨ | y=−1−3t | t∊R
|
| ⎩ | z=4−4t | |
12 gru 10:07
Paula: sory ale dalej nie mam pojecia..
12 gru 10:36
AS: Równanie prostej przez dwa punkty: M(x1,y1,z1) , N(x2,y2,z2)
Obliczyć: A = x2 − x1 , B = y2 − y1 , C = z2 − z1
Równanie prostej
| x − x1 | | y − y1 | | z − z1 | |
| = |
| = |
| |
| A | | B | | C | |
Równanie parametryczne
x = x1 + A*t , y = y1 + B*t , z = z1 + C*t , t ∊ R
12 gru 11:25
Paula: | | x+t | | y | | z−1 | |
Zrobilam ale nie zgadza mi sie z odpowiedziami : |
| = |
| = |
| kanoniczna |
| | −2 | | 1 | | −3 | |
parametryczna x= −1−2t y=t z= 1−3t
12 gru 11:40
AS: Równanie:
| x + 1 | | y | | z − 1 | |
| = |
| = |
| = t |
| −2 | | 1 | | −3 | |
x = −1 − 2*t , y = t , z = 1 − 3*t , t ∊ R
12 gru 11:58