Algebra
Bonie: | | a+b | |
Wykaż, że (a−2 − b−2): (a−1 − b−1)2= |
| |
| | b−a | |
| (a−2 − b−2) | | (a2−b2)−1 | |
| = |
| |
| (a−1 − b−1)2 | | ((a − b)−1)2 | |
| | (a−b)(a+b)−1 | |
= |
| |
| | (a−b)(a−b)−1 | |
(potegi −1:−1 usuwaja się, skracam licznik z mianownikiem)
Gdzie błąd?
12 gru 09:30
aa: (a−2−b−2)≠(a2−b2)−1
12 gru 09:35
krystek: | | 1 | | 1 | |
Zaraz na początku a−2−b−2= |
| − |
| |
| | a2 | | b2 | |
12 gru 09:36
aa: (a−1−b−1)2≠((a−b)−1)2
12 gru 09:36
krystek: (a*b)−2=a−2*b−2
12 gru 09:37
aa:
| | b2−a2 | | b2−2ab+a2 | |
= |
| : |
| =.... |
| | a2b2 | | a2b2 | |
12 gru 09:41
Bonie: dz−dzięki
12 gru 12:08