W walec o promieniu podstawy R i wysokosci tR, gdzie t jest parametrem dodatnim,
wpisano mniejszy walec tak, aby był styczny do powierzchni bocznej i obu podstaw
wiekszego walca, a jego os była prostopadła do osi wiekszego walca. Wyrazic stosunek
objetosci mniejszego walca do objetosci wiekszego jako funkcje parametru t. Wyznaczyc
najwieksza wartosc tego stosunku i odpowiadajace mu wymiary obu walców. Podac
warunki rozwiazalnosci zadania. Sporzadzic odpowiednie rysunki.
| tR | ||
Vm=π( | )2*R√4−t2 | |
| 2 |
| Vm | 1 | ||
= | t√4−t2 | ||
| Vd | 4 |
| 1 | ||
max= | dla t =√2 | |
| 2 |
kombinuje dalej z rysunkami