HELP!
owned7: jak obliczyc pochodna y=tg3x?
z jakiego wzoru korzystac?
12 gru 01:23
Vizer: Teraz możesz sobie sam wyprowadzić wzór na pochodną tangensa, znając obliczanie pochodnych
ilorazu i funkcji trygonometrycznych jak sinx i cosx.
12 gru 01:34
owned7: zrobiłem tak :
f(x)=tg3x dla g mam 3x dla g' mam 3
f'(x)= (tgG)' = 1 / cos2x g (g)' = 9x/cos2x
dobrze?
12 gru 01:40
umcykcyk: tg3x=1/cos23x * (3x)'=3/cos23x chyba tak powinno byc
12 gru 04:41
pomagacz:
| | sin(3x) | | sin(v) | |
y = tg(3x) = |
| = {v = 3x} = |
| |
| | cos(3x) | | cos(v) | |
| | sin(v) | | cos(v)v'*cos(v) + sin(v)*sin(v)v' | |
y' = ( |
| )' = |
| = ... |
| | cos(v) | | cos2(v) | |
12 gru 10:07
aa: ale zamieszanie
t=3x ⇒ t'=3
| | 1 | | 1 | |
v=tg t ⇒ v'= |
| = |
| |
| | cos2t | | cos23x | |
12 gru 10:16