Indukcja matematyczne udawadnianie podzielnosci przez 36
Wojtek: Witam!
Proszę o pomoc z zadaniem: "udowodnij ze liczba k6−2*k4+k2 jest podzielna przez 36.
Czy da sie to zrobic za pomocą indukcji matematycznej? Jeżeli tak to bardzo bym prosił
zrobienie własnie tym sposobem.
Pozdrawiam!
12 gru 01:15
12 gru 01:16
Wojtek: Wiem ze mozna to tak zrobic. Ale ja nalegam na te indukcje bo mi jakieś dziwactwa wychodzą... Z
góry dzieki
12 gru 01:20
Wojtek:
12 gru 19:13
Aga: k6−2*k4+k2=k2(k4−2k2+1)=k2(k2−1)2=k2[(k−1)(k+1]2=[(k−1)*k*(k+1)]2
iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych zawiera czynnik podzielny przez 2 oraz czynnik
podzielny przez3, więc iloczyn jest podzielny przez 6, a kwadrat tego iloczynu przez 36.
12 gru 19:34
Wojtek: Tak wiem ale czy mozna to zrobic za pomocą indukcji matematycznej?!
12 gru 22:18
Wojtek: Indukcją haloOo
15 gru 01:43