Kombinatoryka
Basiek: Liczba wszystkich trójelementowych podzbiorów niepustego zbiory A jest 5 razy większa niż
liczba jego podzbiorów jednoelementowych . Wyznacz liczbę elementów zbioru A
Całe to zadanie jest w odpowiedziach rozwiązane. Jednakże nie rozumiem treści mógłby mi ktoś
wytłumaczyć, o co chodzi?

Z góry dziękuję !
11 gru 23:51
Basiek: refresh?

Chyba wszyscy jeszcze nie śpią
12 gru 00:09
Basiek:
12 gru 00:38
12 gru 00:39
J::
(n−2)(n−1)=30= 6*5
n= 7
12 gru 00:44
Basiek: Wiem, że tak wygląda rozwiązanie, tylko dlaczego używamy dwumianu Newtona? Paskudne to jest.
12 gru 00:54
ICSP: Basiek ty chyba nic paskudnego nie widziałeś
12 gru 00:55
Trivial: Używamy dwumianu Newtona, bo opisuje on to, o co pytają w zadaniu.
12 gru 00:57
Basiek: Dobra, no może. Albo jestem bardziej wrażliwa

A tak serio.
Czy to oznacza coś w guście : z n−elementowego zbioru wybieramy 3 elementy i całość oznacza ile
tych podzbiorów 3elemenowych jest?
12 gru 00:58
Basiek: Trivial− tego typu odpowiedzi są chyba odrobinkę nie na miejscu. Pytam, żeby zrozumieć,
przepisanie zadania do zeszytu nie ma żadnej wartości.
12 gru 00:59
Trivial: To oznacza coś w guście:
| | | |
Dwumian newtona | definiujemy jako liczbę wszystkich k−elementowych podziobrów zbioru |
| | |
n−elementowego.
12 gru 00:59
Trivial: Ale to definicja jest. :<
12 gru 00:59
Basiek: Czyli coś w guście tego, co napisałam.

Czyli hm, mamy zbiór n jabłek , spakowanych w siatki po k=2 , a całość mówi nam, ile tych
siatek będzie.
Taki translator na Baśkowe.
Dzięki, teraz jaśniej
12 gru 01:02
Trivial:
| | | |
Czyli mając zbiór złożony z 3 elementów, podzbiorów 2−elementowych jest dokładnie | . |
| | |
{1, 2, 3}
Możemy utworzyć podzbiory dwuelementowe:
{1, 2}, {2, 3}, {1, 3}.
12 gru 01:02
Basiek: Hahaha, zostałeś moim bohaterem.

A tak poważnie, dziękuję bardzo, chyba zaczynam powoli składać wszystko w całość
12 gru 01:05
Trivial: dobranoc Basiek. I ICSP też dobranoc.
12 gru 01:12
Basiek: Dobranoc, jeszcze raz dziękuję wszystkim
12 gru 01:13