Całka przez podstawienie
Całka: x=t −−− i co dalej , jak pozbyć się x + 1 ( jak policzyć dt ) ?
11 gru 23:01
Andrzej: rozbij według licznika na sumę dwóch całek
jedna z nich to elementarna arcsin x, a w tej drugiej podstaw ten pierwiastek = t
11 gru 23:06
aa: | | x | |
∫ |
| dx= t=1−x2 dt=−2x dx −12dt=xdx |
| | √1−x2 | |
| | dt | |
=∫−12* |
| =−12∫t−12dt=−12*2t12+C=−√t+C=−√1−x2+C |
| | √t | |
∫
1√1−x2dx=arcsinx+C
11 gru 23:13
Całka: | | x+1 | | 1 | | x | |
∫ |
| =∫ |
| + ∫ |
| = arc sin x + |
| | √1−x2 | | √1−x2 | | √1−x2 | |
√1−x2 = t
i właśnie jak to dt policzyć?
11 gru 23:15
Andrzej: 1−x2 = t2
−2xdx = 2tdt
xdx = −tdt
11 gru 23:20