kwadrat dwójki-> rówanie
radzio : chciałem się dowiedzieć, jak przeliczać takie równanie:
2x = 128.
Załóżmy, że ta dwójka to jest n. Interesuje mnie na razie tylko jak rozwiązać równanie, kiedy n
= 2. Więc tak na prawdę "moje" równania zawsze będą dotyczyć kwadratu dwójki. Nie chodzi mi tu
o samo rozwiązanie tego równania, lecz o wyjaśnienie mi jak takie coś przeliczać w możliwie
najprostszy sposób
11 gru 22:45
Jolanta: 128 zamienic na 2n
11 gru 22:46
ICSP: 1próbujesz zapisać 128 jako jakaś potęgę liczby 2
11 gru 22:46
radzio : możecie jakoś jasno, jestem bardziej chemikiem, dlatego chodzi mi o dwójkę, bo w takim prawie
zawsze chodzi o dwójkę
11 gru 22:49
Jolanta: 128:2
64:2
32:2
16:2
8:2
4:2
2:2
1 128=...
11 gru 22:50
le.pablo123: Jak brzmi polecenie?
11 gru 22:53
Jolanta: 128=2*2*2*2*2*2*2=27
2x=27
x=7
11 gru 22:55