zadania tekstowe
pomocy!!!: moze mi ktos sprawdzic ?
obecnie 1 kg cukru kosztuje o 3 zl 20 gr wiecej niz kilka lat temu. Wowczas za kwote rowna 225
zl mozna bylo kupic o 80kg wiecej cukru niz obecnie. Ile kosztuje 1 kg cukru obecnie?
x− cena cukru kilka lat temu
x+3,2 − cukier obecnie ?
225=y+80
? cos takiego bd i pozniej z ukladu rownan ?
11 gru 22:08
Wojtek: w tesco znajdziesz odpowiedź na półce jest ich pełno
11 gru 22:12
pomocy!!!: kurde naprawde siedzialam na tym i dalej nic nie wymyslilam. i z tego rownania tez za bardzo
nic nie wylicze. Pooooooomocy !
11 gru 22:13
Jolanta: y to ilośc kg a 225 to zł nie mozesz tak zapisac
11 gru 22:15
pomocy!!!: to nie mam pojecia... to pewnie bd sie wyliczalo z delty, ale jak dojsc do rownania
kwadratowego to czarna magia
11 gru 22:16
Wojtek: y−cena cukru kilka lat temu
x=y+3.2−cena cukru dzisiaj
a=b+80kg ilosc kg cukru dawniej za cene 225zł
b−ilosc kg cukru dzisiaj za cene 225zł
11 gru 22:20
Andrzej: x− cena cukru kilka lat temu
x+3,2 − cena cukru obecnie
| | 225 | |
za 225 zł mogłaś kupić |
| kg cukru |
| | x | |
| | 225 | |
a teraz możesz |
| kg cukru |
| | x+3.2 | |
to teraz zapisz ładne równanie, które powie że wtedy można było kupić o 80 kg więcej
11 gru 22:20
aa: | ⎧ | x*(y+80)=225 | |
| ⎩ | (x+3,2)*y=225 |
|
gdzie
x cena kiedyś
x+3,2 cena teraz
y+80 ilość możliwa do kupienia kiedyś
y ilość teraz
11 gru 22:23
pomocy!!!: aa − da sie to rownanie rozwiazac ?
11 gru 22:29
le.pablo123: Kwota, jaką trzeba zapłacić to iloczyn ceny i ilości cukru:
x − stara cena
y − ilość cukru, jaką można było kupić za 225 zł
Mamy więc:
x * y = 225 → y= 225/x
Nowa cena jest o 3,2 zł wyższa od starej (x+3,2), a ilość cukru jaką można teraz kupić za 225
zł, niższa o 80 kg (y−80)
Zatem:
(x+3,2)*(y−80)=225
Z pierwszego równania podstawiamy y:
(x+3,2)*(225/x − 80)=225
225 − 80x + 720/x −256 = 225
−80x + 720/x − 256 = 0 (*−x)
80x2 + 256x − 90 =0 (/16)
5x2 +16x − 45 = 0
Δ = 1156
√Δ = 34
x1 = 1,8
x2 = −5 SPRZECZNE (cena nie może być ujemna)
Zatem
x=1,8
y=125
x+3,2 = 5
Odpowiedz: Obecnie, cukier kosztuje 5 zł.
11 gru 22:33
pomocy!!!: JESTES WIELKI ! DZIEKI WSZYSTKIM ZA POMOC
11 gru 22:35