Równania w liczbach całkowitych
Sebek: Sprawdzenie równań w liczbach całkowitych
Witam serdecznie, proszę o sprawdzenie i ewentualne wskazanie błędów w równaniach.
Polecenie: Rozwiąż w liczbach całkowitych.
Przykład a)
5x−2y=−1
5x=−1+2y /:5
| | −1+2y | | 1 | | −1+y | |
x= |
| = |
| y + |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | −1+y | | 1 | |
x= |
| y+ |
| = |
| y + t |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
−1 + y = 5t
y = 5t+1
| | −1+2(5t+1) | | −1+10t+2 | | 1+10t | |
x= |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
Przykład b)
10x+7y=97
10x=97−7y /:10
| | 97−7y | | 3 | | 7−y | | 3 | |
x= |
| = 9− |
| + |
| =9− |
| +t |
| | 10 | | 5 | | 10 | | 5 | |
10t = 7−y
7−y = 10t
y=−10t+7
| | 97−7*(−10t+7) | | 97+70t−49 | | 48+70t | |
x= |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 10U | |
Proszę o sprawdzenie.
11 gru 22:02
Sebek:
11 gru 23:05
Sebek:
12 gru 00:22
Sebek:
12 gru 10:59
AS: Podstawowa zasada wybierać niewiadomą z mniejszym współczynnikiem
| | 5*x + 1 | | x + 1 | | x + 1 | |
y = |
| = 2*x + |
| = 2*x = t gdzie t = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x + 1 | |
t = |
| => x = 2*t − 1 |
| | 2 | |
y = 2*x + t = 2*(2*t − 1) + t = 5*t − 2
Rozwiązaniem: x = 2*t − 1 , y = 5*t − 2 , t ∊ C
Sprawdzam
5*(2*t − 1) − 2*(5*t − 2) = 10*t − 5 − 10*t + 4 = −1 . L = P
Przykładowe pary rozwiążań
t x y
−−−−−−−−−−−−−−
2 3 8
−3 −7 −17
50 99 248
12 gru 11:16
Sebek: No dobrze, ale czy moje jest złe? Przecież to z czego wyznaczę x, y chyba nie ma znaczenia poza
tym, że dla jednych może się trudniej liczyć. Jeśli się mylę, to mnie wyprowadź z błędu.
Twoje rozwiązanie w ogóle mi nie pomaga − ponieważ nie wiem dlaczego mój wynik jest zły i gdzie
robię błąd. To nie jest praca domowa, żebym potrzebował samych rozwiązań / wyników.
Do swojego również mogę napisać sprawdzenie:
t x y
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−3 −5{4}{5} −14
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Podstawiając pod
5x−2y=−1
−3) 5*(−5{4}{5}) − 2*(−14) = −1
Zamiast rozwiązań chciałbym wskazanie błędów w moich obliczeniach.
Czy jeśli zacznę od większego współczynnika, będzie to błędem i rozwiązania wyjdą
nieprawidłowe? Dlaczego?
12 gru 13:34
AS: Już w samym założeniu masz błąd, rozwiązania mają być w liczbach całkowitych
a y/5 tylko dla niektórych y będzie całkowity.
Nie musisz ale obliczenia będą dłuższe.
Przyjmuję 2*y − 1 = 5*t ; x = t gdyż x ma być całkowite
| | 5*t + 1 | | t + 1 | | t + 1 | |
Wtedy y = |
| = 2*t + |
| = 2*t + t1 gdzie t1 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Z ostatniego mamy t = 2*t1 − 1
Ostatecznie x = t = 2*t1 − 1
y = 2*t + t1 = 2*(2*t1 − 1) + t1 = 5*t1 − 2
Odp. x = 2*t − 1 , y = 5*t − 2 , t ∊ C
Spr.5*(2*t − 1) − 2*(5*t − 2) = 10*t − 5 − 10*t + 4 = −1
12 gru 14:50
Sebek: Super, poprzednio ktoś mi powiedział, że zawsze muszę dążyć do tego, by w liczniku mieć y bądź
y (bez żadnych liczb). Teraz właściwie nie wiem, na jakiej podstawie formułować założenie − bo
ja na pierwszy rzut oka nie widzę, czy rozwiązanie wyjdzie w liczbach całkowitych.
Jak już mam założenie − to dalej sobie poradzę. Mógłbyś podpowiedzieć, do jakiej formy
doprowadzać te równania?
12 gru 18:23
AS: Rozszerzam temat
a*x + b*y = c − warunek liczby a i b są pierwsze względem siebie. [1]
Pierwiastkami równania [1] są liczby x = xo − b*t, y = yo + a*t
gdzie (xo,yo) są liczbami całkowitymi spełniającymi równanie [1]
Przypadki szczególne
Wolny wyraz c = 0
Wtedy mamy jedno rozwiązanie xo = 0 , yo = 0 , x = +/− b*t , y = −/+ a*t
Jeżeli c jest wielokrotnością jednego ze współczynników np. c = a*c1 mamy
a*x + b*y = a*c1
Kładąc yo = 0 ,otrzymujemy xo = c1 i ostatecznie
x = c1 − b*t , y = a*t
Jeżeli jeden ze współczynników = 1 np. a = 1 i x + b*y = c to możemy
wyrazić x jako funkcję y
x = c − b*y gdzie y jest dowolną liczbą całkowitą.
x = c − b*t , y = t
Przykłady
12*x − 11*y = 0 => x = 11*t , y = 12*t , t ∊ C
25*x − 21*y = 60
Wybieram jako punkt wyjściowy y − bo ma mniejszy współczynnik
| | 25*x − 60 | | 4*x − 18 | | 2*x − 9 | |
y = |
| = x − 2 + |
| = x − 2 + 2* |
| |
| | 21 | | 21 | | 21 | |
| | 2*x − 9 | | 21*t + 9 | | t1 + 1 | |
y = x − 2 + 2*t1 gdzie t1 = |
| => x = |
| = 10*t1 + 4 + |
| |
| | 21 | | 2 | | 2 | |
| | t1 + 1 | |
x = 10*t1 + 4 + t gdzie t = |
| => t1 = 2*t − 1 |
| | 2 | |
x = 10*(2*t − 1) + 4 + t = 21*t − 6
y = 21*t − 6 + 2*(2*t − 1) = 25*t −10 i t ∊ C
12 gru 19:55