Logika kwantyfikatory prawa De Morgana
Bartek: witajcie; W jaki sposób zrobić tutaj kwantyfikator? A może uproszczę...chodzi mi o prawa De
Morgana. W tych prawach nie jest p(x) = "coś". Jest samo p(x). I po prostu zasanawiam się jak
takie zdanie przeczytać:
nie prawda,że dla każdego x ....i co dalej? zachodzi p(x)...?
Bo normalnie jest powiedzmy: dla każdego x spełnione jest coś innego albo zachodzi coś tam.
Tylko, że wtedy po kwantyfikatorze mamy np. y=x albo coś przed "=" i coś po "=".
W prawach De Morgana jest jedynie p(x) i właśnie tu się zatrzymałem

Bo zgłupiałem
11 gru 21:57
Jolanta: V
~dla każdego x p(x)⇔ x ~(p(x) o to Ci chodzi?
11 gru 22:11
Jolanta: przesunęło sie ale wiesz o co chodzi
Zdanie :Nie prawda,ze wszystkie elementy zbioru spełniaja pewien warunek " jest prawdziwe wtedy
i tylko wtedy ,gdy choc jeden element zbioru nie spełnia tego warunku
11 gru 22:45
Bartek: No milutko. Już wiem

Zastanawia mnie jednak czy jest w matematyce więcej takich "innych
określeń". Chodzi mi o to, że zazwyczaj zwłaszcza w liceum używa się przeważnie: dla każdego x
oraz istnieje takie x. Od ciebie Jolanta wiem, że używany jest też właśnie zwrot: "wszystkie
elementy zbioru....itd".
Ciekawi mnie wobec tego jakie jeszcze są stosowane zwroty matematyczne przy użyciu
kwantyfikatorów. W końcu kwanciaki stosuje się w wielu obszarach matmy.
12 gru 00:39