Prosta U{y}{8}=-I{x}{2} jest prostopadła do prostej?
Szak: | | y | |
Prosta |
| =−I{x}{2} jest prostopadła do prostej? |
| | 8 | |
11 gru 21:31
Szak: | | y | | x | |
Prosta |
| =− |
| jest prostopadła do prostej? |
| | 8 | | 2 | |
11 gru 21:31
Szak: Proszę o odpowiedź
11 gru 21:53
dero2005:
y = 14x
11 gru 21:53
Jolanta: 2y=−8x
y=−4x a=−4
| | 1 | |
prosta prostopadła będzie miała a=−U{1}(−4}= |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
moze to być np y= |
| x y= |
| x+5 y= |
| x=3 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
(proste równoległe maja takie samo a)
11 gru 21:59
aa: y=−4x
iloczyn współczynników kierunkowych prostych prostopadłych jest równy −1
a
1*a
2=−1
a
2=
14 ⇒y
2=
14x+b
11 gru 22:01