Zadanie
aniaaaaa : witam ...czy mógłby mi ktos pomóc rozwiązac takie 3 zadania z fizyki

bardzo wazne

1) z jaką prędkościa początkową Vo należy rzucić ciało pionowo w dół z wysokości h=45m by
spadło ono o t= 1 s wcześniej niz przy swobodnym spadaniu

2.) ciało porusza sie po płaszczyźnie nachylonej pod katem α=32 w góre z predkoscia poczatkowa
Vo=54m/s. jak długo bedzie sie ciało poruszało i wjakim czasie przebiegnie droge s

3.) z jaka predkoscia nalezy rzucic cialo z pewnej wysokosci h w kierunku poziomym zeby droga
pozioma przebyta przez to cialo była n razy wieksza od wysokosci spadania?