Równanie różniczkowe.
Kaśka: Witajcie, mam do zrobienia na jutro pewne równanie rózniczkowe. Wiem, ze to troche wyższy
poziom, ale byłabym dozgonnie wdzięczna, gdyby ktoś mi pomógł.
x
2y
'=xy + y
2 y(e)=e
| | −x | |
Odpowiedź musi wyjść taka: y = |
| |
| | ln|x| − 2 | |
11 gru 20:50
Andrzej: 1. podziel obie strony przez x
2
| | y | |
2. zrób podstawienie u = |
| |
| | x | |
| | dy | |
3. policz y' (czyli |
| ) |
| | dx | |
4. rozdziel zmienne, scałkuj obie strony (jedną po du, drugą po dx)
5. wylicz u, wróć do podstawienia i wylicz y
6. wstaw warunek początkowy i wylicz stałą całkowania.
11 gru 22:05
AS: Mój komputer rozwiązał zadanie i podał taki wynik
12 gru 11:51