Dwie sztaby złota o próbach odpowiednio 0.950 i 0,800 stopiono...
Dzwonek: Dwie sztaby złota o próbach odpowiednio 0.950 i 0,800 stopiono z dwoma kilogramami
czystego złota. Po stopieniu otrzymano 25kg stopu złota o próbie 0,906. Oblicz masy
sztab złota i próbach 0,950 i 0,800
22 mar 19:59
tim: X - ILOŚĆ 0,950
y - ilość 0,800
0,950x + 0,800y + 1,000 * 2 = 0,906 * 25
xkg + ykg + 2kg = 25kg
0,95x + 0,80y + 2 = 22,65
x + y = 23
Poradzisz sobie dalej rozwiązać?
22 mar 20:30
Dzwonek: dalej to już tylko poprzestawiać
Dzięki
Miałem problem z tym drugim rownaniem w tym ukladzie rownan (nie wiedizalem jak ulozyc)
22 mar 20:36
tim: Pierwszy w takich jest na stop/stężenie
Drugie zawsze na masę
22 mar 20:37